30. 9. 2014

buchty s měsíčkem a bezinkovými povidly

původní plán byl přinést vám tenhle recept v neděli dopoledne, abyste si mohli zpříjemnit sváteční den buchtama. jenže znáte nás, kočky. bylo krásný počasí, a tak se miakarina zas jednou vykašlala na blogerský povinnosti a dala přednost procházce a oblíbený volnočasový aktivitě, který se anglicky říká urban foraging, takže něco jako městský sběračství (jakýkoli lepší překlad víc než vítán) - neplíst mimochodem s dumpster divingem, to je o něco záslužnější než obírat stromy o jejich plody tak jako v tomhle případě.
donesla jsem domů šípky, vlašáky, turecký lískáče i jalovec. ale zpátky k těm buchtám.

jako malá jsem je na návštěvě u babičky jedla právě v neděli, se švestkovýma povidlama (makový mi jako malý nikdy nejely) a tlustou vrstvou moučkovýho cukru. jelikož už jsem ale velká a buchty si musím péct sama, rozhodla jsme se svojí deziluzi ze ztracenýho dětství reflekovat do přetvoření týhle český klasiky. protože ty od babičky už si nikdy nedám a je mi jasný, že v konkurenci dětských vzpomínek by neobstálo asi nic. povidla jsem použila domácí bezinkový, místo moučkovýho cukru jsem je potřela vanilkovým cukrem smíchaným s rumem a do těsta jsem přidala spešl ingredienci, kterou se tu už nějakou dobu oháním - květy měsíčku.

na větší pekáč king size buchet budete potřebovat:
  • 1 sáček nebo cca 11g sušeného droždí* (popřípadě kostka droždí čerstvého)
  • půl litru ovesného mléka
  • 80g cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • kilo hladké mouky
  • 100g rozpuštěného alsanu (nebo jiného rostlinného tuku)
  • nastrouhaná kůra z 1 většího citronu
  • hrst čerstvých okvětních lístků měsíčku (nebo půl hrsti sušených)
  • špetka soli
  • 2 lžíce cizrnové mouky
  • 2 lžíce vody
  • sklenici bezinkových povidel na náplň
  • lžíci rumu + lžíci vanilkového cukru na potření buchet
*značka saf instant doporučuje 10g na kilo mouky, ale jednotlivé značky sušeného droždí se můžou mírně lišit

v prosáté mouce vytvořte důlek, do nějž vlijte trochu vlažného ovesného mléka, přidejte droždí a lžící cukru a nechte stát na teplém místě dokud se na povrchu neutvoří bubliny. mezitím najemno nasekejte měsíčkové okvětní lístky a v misce nebo hrnečku umíchejte cizrnovou mouku s vodou do kašovité konzistence. až vzejde kvásek v mouce, přidejte sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, rozpuštěný (vlažný, ne horký!) tuk, cizrnovou 'kašičku' a nasekaný měsíček. postupně přilévejte mléko a hnětením vypracujte měkké těsto. to nechte v míse přikyté utěrkou nebo potravinovou fólií kynout asi hodinu nebo do doby, kdy zhruba zdvojnásobí objem.
vykynulé těsto pak rozdělte na stejné části a naplňte povidly. náplň zabalte, spoje pořádně uhlaďte a buchty klaďte na vymazaný a pomoučený plech. mně se jich na něj vešlo 16. přikryté buchty mezitím nechte v pekáči ještě asi 20 minut kynout.
pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 2o - 25 minut (moje trouba peče extrémně pomalu, takže mně pečení trvalo půl hodiny). po vyjmutí z trouby ještě horké buchty potřete směsí vanilkového cukru s rumem. užijte si overload buchet a pokud máte obavy, že byste po konzumaci celýho pekáče sami nakynuli, podělte se s přáteli nebo třeba s dobrými sousedy. 


Žádné komentáře:

Okomentovat