donesla jsem domů šípky, vlašáky, turecký lískáče i jalovec. ale zpátky k těm buchtám.
jako malá jsem je na návštěvě u babičky jedla právě v neděli, se švestkovýma povidlama (makový mi jako malý nikdy nejely) a tlustou vrstvou moučkovýho cukru. jelikož už jsem ale velká a buchty si musím péct sama, rozhodla jsme se svojí deziluzi ze ztracenýho dětství reflekovat do přetvoření týhle český klasiky. protože ty od babičky už si nikdy nedám a je mi jasný, že v konkurenci dětských vzpomínek by neobstálo asi nic. povidla jsem použila domácí bezinkový, místo moučkovýho cukru jsem je potřela vanilkovým cukrem smíchaným s rumem a do těsta jsem přidala spešl ingredienci, kterou se tu už nějakou dobu oháním - květy měsíčku.
- 1 sáček nebo cca 11g sušeného droždí* (popřípadě kostka droždí čerstvého)
- půl litru ovesného mléka
- 80g cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- kilo hladké mouky
- 100g rozpuštěného alsanu (nebo jiného rostlinného tuku)
- nastrouhaná kůra z 1 většího citronu
- hrst čerstvých okvětních lístků měsíčku (nebo půl hrsti sušených)
- špetka soli
- 2 lžíce cizrnové mouky
- 2 lžíce vody
- sklenici bezinkových povidel na náplň
- lžíci rumu + lžíci vanilkového cukru na potření buchet
v prosáté mouce vytvořte důlek, do nějž vlijte trochu vlažného ovesného mléka, přidejte droždí a lžící cukru a nechte stát na teplém místě dokud se na povrchu neutvoří bubliny. mezitím najemno nasekejte měsíčkové okvětní lístky a v misce nebo hrnečku umíchejte cizrnovou mouku s vodou do kašovité konzistence. až vzejde kvásek v mouce, přidejte sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, rozpuštěný (vlažný, ne horký!) tuk, cizrnovou 'kašičku' a nasekaný měsíček. postupně přilévejte mléko a hnětením vypracujte měkké těsto. to nechte v míse přikyté utěrkou nebo potravinovou fólií kynout asi hodinu nebo do doby, kdy zhruba zdvojnásobí objem.
Žádné komentáře:
Okomentovat