také nesnášíte recepty,
které přetékají orgasmy? někteří kocouři milují orgasmy chuťové, avšak dlouhé
rozplývající se popisy toho, jak se to má osmahnout do velebného zlatova, mňamy
mňamy atd., je nezajímají. jsou totiž tací, kteří si cení matematické
stručnosti receptů a rádi recepty spíše „interpretují“.
na přání několika kocourů zveřejňuje recept na valentýnský banánový cheesecake dort. je to jakási
interpretace tohoto receptu.
dort zaútočí na všechny
g-body (= gastrobody) ve vašem body.
budete potřebovat:
2 balení silken tofu
6 banánů (délka dle
individuální náchylnosti)
6 lžic kokosového oleje
6 lžic třtinového cukru
5 lžic
datlového/agavového sirupu
1 sáček vanilkového cukru
2 lžičky skořice mleté
4 lžíce vody
1,5 hrnku rozmixovaných ovesných vloček
2 hrnky špaldové mouky
0,5 hrnku mletých ořechů
dle libosti
0,5 lžičky soli
1 sáček prášku do pečiva
1,5 - 2 hrnky neslazeného
jablečného protlaku (nejlépe domácího)
1 tabulka čokolády na
vaření
nechte předehřát troubu
na 225°C. do misky dejte tofu a průběžně z něj odlévejte přebytečnou vodu.
na pánev nalejte olej, ve kterém
rozpusťte směs cukrů a skořice. když to začne lehce bublat, přidejte vodu,
zamíchejte a po celé ploše pánve rozložte „zšikma“ nakrájené banány (nezáleží
přeci na délce, nýbrž na průměru – tloušťce - jak ví každá mlsná tlamička). smažte
banány cca 3-5 minut z každé strany, dokud nejsou nahnědlé. přendejte
banány na talíř, zbylou tekutinu z pánve přelejte do menší misky. ve větší
misce smíchejte vše sypké (mouky, prášek do pečiva, sůl, ořechy). do směsi
vmíchejte šlehačem/metličkou tekutinu z banánů, jablečný protlak a sirup.
těsto. dejte mu lehký hand-job a rázně si ho vtlačte do pekáče. nebo do
teflonové formy. důležité je to mít rovnoměrně rozprostřené. poté do něj vmáčkněte
na kousky nalámanou čokoládu (půlku tabulky) a šoupněte do trouby. peče se asi
11-15 minut, opět dohněda.
odkapané silken tofu
vymixujte s banány do jemného krému. podle chuti přislaďte.
korpus dortu nechte
zchladnout a poté na něj rovnoměrně naneste krém. v horké lázni rozpusťte
zbylou polovinu čokolády a dort jí postříkejte, nebo rovnoměrně pomažte, podle
toho, jak to máte nejraději.
na závěr nechte
v lednici alespoň hodinu ztvrdnout.
tip pro škudlivce: silken tofu je
nejlevnější v asiatských prodejnách (někde za 29 kč, naopak
v supermarketech i za 99 kč).
aneb o tom, jak kočička s kočičkou vařily dort (a jedna z nich se nabuřtíkovala víc) |
hmm vypadá to opravdu moc dobře.
OdpovědětVymazatkočky toto sa nerobí takto na obed bez akéhokoľvek prísunu jedla! vyzerá to super, určo vyskúšam
OdpovědětVymazatDěkuji, už jsem se na receptík těšila. To silken tofu radši soft nebo firm? Hned ho objednám, abych si tuhle mňamku mohla udělat :-)
OdpovědětVymazatto silken tofu jsem použil soft. hodně štěstí při pečení!
OdpovědětVymazatCo tohle psalo za úchyla?
OdpovědětVymazatVčera jsem ho upekla, výsledek mě úplně nenadchl, ale bude to asi i moje vina. Místo cukru jsem použila rapaduru a banány se v tom nesmažily ale rozvařily, abych získala šťávu musela jsem je přecedit. Nejhůř dopadlo těsto - z receptu jsem pochopila, že má být spíš tuhé a vtlačí se do formy a po upečení, že je spíše drobivé až křupavé (z fotek to tak vypadá)... moje bylo tekuté a po upečení hutné a těžké a tuhé až gumové... bude to asi v těch banánech na rapaduře. Zeptám se, jaká má být skutečná konzistence toho těsta?
OdpovědětVymazatzdravím. bohužel s rapadurou žádné zkušenosti nemám. nicméně banány by se měly spíše smažit než vařit, proto je lépe tam té vody dát raději méně než více. já je nemusel cedit, pouze jsem je vyndal na talíř obracečkou a zbylou štávu použil do těsta. a pozor - samotné banány by do těsta vůbec přijít neměly. ano, těsto by mělo mít spíše drobivou až hutnou konzistenci, podobnou těstu na koláč (=pie), tak aby se dalo vzít do ruky a hníst. je možné, že jsem v rozpisu ingrediencí podcenil množství sypkých složek, v tom případě se omlouvám. doporučuji přidat více mouky/rozmixovaných vloček podle potřeby. přeji hodně štěstí při příštím pečení!
OdpovědětVymazatTak.. To byla fuška :D.. zítra to budu ochutnávat, tak snad to bude k jídlu.. musím říct že banány se zbytkem té lepivé kaše plus tofu.. to byla guma, mixér málem umřel.. :D :D.. Ale výsledná hmota byla dobrá, ještě nevím jak chutná to těsto po upečení, zítra to zaleju čokoládou, uvidíme :).. Držte palce, má to být sladká tečka za zítřejším oběděm pro tátu s přítelkyní.. :D :D.. Martina
OdpovědětVymazatmusím vyzkoušet ! :)
OdpovědětVymazat