my kočky, když se takhle občas sejdem, rády spolu něco spatláme dohromady. nejsme ovšem žádný foodies a jak jste si jistě stačili všimnout, gastropřísnost nám až na to arogantní veganství taky moc nejde. amatérsky si děláme vegan pizzu z ovesný smetany a lahůdkovýho droždí namísto sýra a kdo chce, ať se pohoršuje. a podobně jsme si takhle jednou upatlaly vegan nigiri sushi.
předesílám, že šlo o komerčně-estetický experiment a že jsem sama ochutnala sushi jenom jednou a ještě před víc než 15ti lety. ale patlání rýžovejch kuliček byla zábava a nakládanej zázvor se nám povedl pěkně dorůžova. a přestože obvykle mořský řasy vůbec nemusím, chutnalo to celý božsky. fakt.vegan nigiri s jablkem a nakládaným zázvorem
1 hrnek rýže na sushi
¼ hrnku rýžového octa
1 lžíce hnědého cukru
1 a ½ lžičky soli
1 střední jablko, nejlépe nějaká kyselejší odrůda
trocha nakládaného zázvoru
pár lžic restovaných sezamových semínek
1 plátek nori řasy
1 nastrouhaná bílá ředkev
rýži uvaříme doměkka a necháme chvíli odstát. mezitím na ohni zahříváme v rýžovém octu sůl a hnědý cukr. až se všechno rozpustí, směsí přelijeme uvařenou rýži a dobře zamícháme. ta by pak měla mít ideální lepivou konzistenci k vytvoření kuliček. jablka nakrájíme na tenké plátky a přidáme je k nakládanému zázvoru. na pánvi orestujeme sezamová semínka, nastrouháme ředkev a řasu nakrájíme na co nejdenčí proužky. pak už jenom zbývá to všechno nějak spatlat dohromady - z rýže tvarujeme kuličky, na ně pokládáme vždy plátek jablka s kouskem nakládaného zázvoru a to vše obalíme proužkem nori a na závěr posypeme orestovanými sezamovými sezmínky. podáváme s nastrouhanou bílou ředkví a sojovou omáčkou, nebo prostě podle preferencí.
Vypadá to pěkně, i když sushimilové by vás nejspíš hnali ;) Někdy to asi zkusim, mam tu už skoro rok nori a nevim co s ní.
OdpovědětVymazatByly by nějaké podrobnosti k tomu nakládání zázvoru, prosím =)?
OdpovědětVymazatteda kočky, to bych si dala! mňam :)
OdpovědětVymazat