hm… vypadá to, že se kočky snaží o 1106, aby každý všední den odvšednily: byly tu líný pondělky a jiné výstřelky. já, chlupatý kocour, mám šeď docela rád, tedy byl bych radši, aby život můj byl šedší (podle vzoru staré švédské lidové: „v pondělí si válim šunky, v úterý zas chytám lelky, středa – to se courám venku, čtvrtek by stál za myšlenku, v pátek dělá se, co chce, v sobotu je týden u konce!“)
nicméně, co má společného každoroční švédský hedonistický svátek zvaný „špekatý úterý“ (fettisdagen) s výše uvedenou sýkorkou? vše a nic. nejvíc asi, že obojí má v sobě nějaký druh tuku (v severských krajinách se tento něžný ptáček zove lojový vůl). a obě jsou to všední bytosti – avšak tím neméně krásné.
dřív mě vždycky sralo, jak české zákusky vypadají hezky, ale chutnají odporně – všude samý bílkový sníh a tuny cukru. avšak žemlička – toť něžná duše jedné z dříve zmíněných bytostí. (už víme, že sýkorka má duši lojovo-volí.) smyslem žemličky a "tučného úterka" je nabrat špeky, aby tělo v tom mrazu a nevlídnu nepošlo (podle vzoru: tlustý budou hubený, hubený studený a u mrtvých na barvě kůže nesejde). prostě když máte depku, pořádně se napchejte něčím dobrým: žemle tvá tě vyléčila, chocolate makes you happy, atd…
recept na 14 WTFnejlepších veganských žemliček:
(pro 1-7 osob; záleží na kvocientu míry beznaděje/osobu před konzumací)
žemličky:
25g (kostka) droždí
3dl ovesného mléka
1dl cukru
75g margarínu/kukuř. oleje
špetka soli
2 lžičky mletého kardamomu
cca 9dl hladké mouky
náplň:
150g marcipánu
kůra z 1 bio citrónu, trochu citrónové šťávy
(1dl malin mražených, nemusí být)
1-2 lžíce oves./soj. mléka
4dl sojové/oves./rýž. šlehačky
½ lžičky vanilky nebo 1 vanilkový cukr
1. rozpusťte margarín a smíchejte s mlékem, nechte zchladnout (asi 37°C).
2. v jiné nádobě rozdrobte droždí a přidejte kardamom, cukr, sůl, zalijte margarínem s mlékem. zamíchejte do tekuta. postupně přisypávejte mouku a začněte hníst. bude-li těsto moc tekuté, můžete přisypat víc mouky. hněťte dokud těsto nebude hladké, a pak ještě minimálně 10 min. nechte kynout v pokojové teplotě asi 30 min., než těsto zdvojnásobí objem.
3. po vykynutí si těsto rozdělte na 14 kousků (nebo i víc, chcete-li, jako já, mít žemličky maličké), a urolujte z nich koule, které pak vysázíte na plech. myslete na to, aby žemle měly dost místa, budou totiž kynout do dvojnásobné velikosti.
4. nechte žemličky kynout v pokojové (min 17°C) teplotě asi hodinu, nebo i víc, prostě by v okamžiku zasouvání do trouby měly být dvojnásob velké než na začátku. (jinak nebudou nadýchané!)
5. v průběhu kynutí si můžete předpřipravit šlehačku – hezky vyšlehat s vanilkou do nadýchaného krému. a zvlášť náplň: do misky nastrouhejte citrónovou kůru spolu s marcipánem (také nastrouhat), přilijte trochu citrónové šťávy, sojového/oves. mléka (cca 2 lžíce), pár lžic cukru (podle individuální chuti) a lesní ovoce, chcete-li (není nutné). z toho celého udělejte kašičku, jako mateří.
6. pečte v nižší části trouby na 220° asi 10-15 min, podle barvy (zlatavý karamel, nikoliv doutnající uhel). vyjměte žemle z trouby a nechte je vychladnout na roštu.
7. po vychladnutí skrojte z žemliček „čepeček“ a lžící vyjměte střídku tak, aby žemličky zůstaly duté, avšak neporušené. střídku vyvrhněte do mateří kašičky (5.) a důkladně rozdrobte, rozmělněte a rozmíchejte.
8. naplňte žemličku kašičkou.
9. navrch přidejte vanilkovou šlehačku.
10. čepeček a cukříček. + alespoň na hodinu do lednice (tento krok je nejtěžší, poněvadž není o pekařském umění, ale o trpělivosti).
extra tipy: těsto nemusíte spotřebovat najednou, ale můžete po kroku 2 část uvrhnout do lednice a nechat jej tam několik dní. na finální ocukrování se skvěle osvědčilo čajové sítko (ikea).
To je nádhera!! proč mi jen děláte takové chutě:)
OdpovědětVymazatTak to bude krásný úterý. Žemličky si sice upéct nestihnu, ale budu se celý den těšit z pomyšlení na ně a také na sýkorky a přemýšlet o jazyce, který naznám, ale zní tak zajímavě. díky!!!
OdpovědětVymazatMarta
Túto, už na prvý pohľad. lákavú plnku si viem veľmi dobre predstaviť aj v profiterolkách z odpaľovaného cesta :o)
OdpovědětVymazatDíky za inšpiráciu.
Hhmmmmmmm. Vypada uplne vyborne. jako bavorske vdolecky
OdpovědětVymazatškoda, že nemám troubu, jen mikrovlnku :( No ale aspoň nebudu tlustá :) Sýkorka modřinka je hezoučká.
OdpovědětVymazatobvykle mě sledování obrázků s jídlem (hezkým a dobrým)uklidňuje, ale tohle mě silně zneklidnilo. po našem: toto chcu!
OdpovědětVymazat...aspoň že tu lentilkovou milku tu mám....
vypadá to lahodně,hned z toho mám hlad! :)
OdpovědětVymazatSafra, to vypadá dobře!
OdpovědětVymazatAA... mnam... sěláte mi chutě!!!
OdpovědětVymazathttp://goldengrasszn.blogspot.com/
To vypadá skvostně. Škoda, že na koleji nemáme troubu. Teda nějaký trouba by se tu nejspíš našel, ale asi by nepekl.
OdpovědětVymazat