Dneska vám poradím, jak si ušít upéct mrkvový dort. Já jsem totiž ta kočka, která sice neumí šít jako ostatní, ale zato ráda mlsá peče .
Upekla jsem ho Lole k narozeninám. Chutnal všem kromě Loly. Byla celý den smutná. To asi proto, že nechce vyrůst.
Lolu sice mrkvový dort dohnal k zoufalému breku, já ho ale zbožňuju. Inspiroval mě David Lebovitz, jeden americkej šéfkuchař žijící v Paříži. Recept v plný parádě naleznete tady. Možná tam radši jděte rovnou, já jsem přece jenom děsnej amatér. Recept jsem si taky upravila podle svýho. Jestli mi ale věříte, na Lebovitze zapomeňte a čtěte dál.
Ingredience:
- 4 vajíčka
- rostlinný olej (půl deci)
- rozpuštěné máslo (200 g na korpus + 100 g na krém)
- vanilkový výtažek
- hladká mouka (2 hrnky, přibl. 280 g)
- cukr (2 hrnky, přibl. 400 g)
- jedlá soda (1 lžička)
- skořice (1 lžíce)
- mletý muškátový ořech (1 lžička)
- perníkové koření (hlavně aby tam byl mletý hřebíček; 1 lžička)
- sůl (1 lžička)
- zlaté rozinky (půl hrnku, asi 60 g)
- mrkev (4-5 větších)
- 5x100g balení Lučiny (nebo podobný smetanový sýr; ve Státech samozřejmě kraluje Philadelphia cream cheese)
- moučkový cukr na krém (1 hrnek)
Postup:
- smíchejte všechny sypké ingredience na korpus (mouku, 2 hrnky cukru, lžičku perníkového koření, lžičku muškátového oříšku, velkou lžíci skořice, lžičku soli a 2 lžičky jedlé sody)
- vejce rozšlehejte s rozpuštěným máslem (200 g) , olejem a lžičkou vanilkové esence (extra doporučení: máslo můžete nechat pozvolna rozpouštět až do jemného zhnědnutí, t.j. do doby, kdy se u dna objeví hnědé drobečky a ucítíte lahodnou oříškovou vůni; důležité je máslo sem tam promíchat a nechat jej na co nejmírnějším plameni, aby se nespálilo. celý proces výroby "hnědého másla" trvá tak 10 minut a chuťově dort rozhodně pozdvihne)
- postupně vmíchejte sypkou směs do tekuté
- nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a rozinky
- upečte ve vymazané dortové formě (kolem 45 minut ve 180° C)
- než dort v půlce rozříznete, nechte jej úplně vychladit
- krém vytvoříte smícháním smetanového sýra (ideálně v pokojové teplotě) se změklým máslem a moučkovým cukrem, můžete kápnout i trochu vanilkové esence
- krémem pomažte rozkrojený korpus a pak opatrně navrchu a po stranách (doporučení: nechte krém na dortu několik hodin zatuhnout v ledničce a pak naneste ještě finální vrstvu; před podáváním dejte znovu na chvíli do ledničky)
- pokud chcete, můžete dort ještě ozdobit marcipánovýma mrkvičkama toxicky vypadajících barev jako já
Chcete vidět, jak se to dělá?
jdu vyzkoušet, vypadá výborně.
OdpovědětVymazat..ale hlavně si chci recept na to co leží na prkénku na poslední fotce!:)....M*
Mrkvový dort?No páni, to musím vyzkoušet! :) děkuju
OdpovědětVymazatMarcelo: jestli myslíš ten zeleninový quiche, brzy sem na něj dám recept. jestli myslíš ten rajčatový koláč, recept je tady >
OdpovědětVymazathttp://luciedvorakova.blogspot.com/2011/09/kolac-s-karamelizovanou-cibuli-rajcaty.html
Absolutely gorgeous photos! Thank you so much for sharing ^^
OdpovědětVymazatmrkvové dorty mám nejradši :) a moc se mi líbí marcipánové mrkvičky
OdpovědětVymazat